Yaşlanma zamanla tüm vücudumuzda ortaya çıkan ve en çok da yüzümüzde kendini gösteren bir süreçtir. Yüzdeki yaşlanma belirtilerini kırışıklıkların artması cildin esnekliğinin sıkılığının azalması, cilt altı destek dokularının kalınlığını kaybetmesi ve cilt nemliliğinin canlılığının azalması olarak görebiliriz.
Yüz gençleştirme için son yıllarda birçok uygulama ortaya çıkmış ancak bunların gerçekten etkili olanları şu anda popülerliğini devam ettirmektedir. Yüz gençleştirme yüz germe ameliyatı dışında yüze ve boyun bölgesine uygulanan küçük müdahaleler ile yüzümüzü ve cildimizi daha genç göstermeye yarayan işlemlerdir. botoks uygulamaları, dolgu uygulamaları, cilt Mezoterapisi ,iple yüz germe ,gıdı lazer lipoliz bunlar arasında sayılabilir.
Botulinum toksini clostridium botulinum bakterisinin ürettiği bir proteindir. Sağlıkta birçok alanda kullanılmaktadır. Migren hastalığının tedavisinde, aşırı terleme sorunun çözümünde, bazı nörolojik kas hastalıklarının tedavisinde sıkça kullanılmaktadır.
Estetik amaçlı kullanımda ise daha çok yüz bölgesinde uygulamalar yapılmaktadır. Etkisini kasları felç ederek gösteren botoks yüz bölgesinde doğru noktalara uygulandığında karışıklıklara sebep olan kasların kasılmasını engelleyerek yüzdeki derin olmayan kırışıklıkların çoğunu giderebilmektedir.
Daha çok alın bölgesi ve kazayağı denilen gözlerin dış kısmındaki kırışıklıklarda kullanılan botoks ayrıca üst dudaktaki sigara çizgileri burun kökündeki tavşan çizgileri dudak kenarındaki küçük kırışıklıklar ve boyun bölgesindeki kırışıklıklar için de kullanılabilir.
Hastalarımızda bazen botoksun yüzdeki tüm kırışıklıkları gidereceği yönünde yanlış beklentileri olabilmekte, oysa ki botoks sadece yüzeysel ve orta derinlikteki kışlıkları giderebilir. Derin kırışıklıklar için ise botoks sonrası Dolgu ya da Mezoterapi uygulamaları yapılabilir.
Botulinum toksini sadece estetik amaçlı değil migren ve aşırı terleme gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Migren yaşam kalitemizi olumsuz etkileyen bir hastalıktır, ataklar sıklaştığında günlük hayattan uzaklaşıp ağrılarla baş etmeye çalışırız.
Başın belli bölgelerine Botulinum toksin uygulaması yapılarak migren ataklarının sıklığı azaltılabilmekte ve yaşam kalitesi aktarılmaktadır.
Bazı insanlar normalden fazla terlerler. Bu durum onları sosyal hayatta zor durumlara sokabilir.
Botulinum toksin uygulaması aşırı terleme de de sıkça kullanılmaktadır.
Botoks uygulaması ameliyathane şartları gerekmeden muayenehane şartlarında rahatlıkla yapılabilen bir işlemdir, öncesinde genellikle anestezik kremlere ihtiyaç duyulmaz ancak istenirse uygulanabilir. İşlem genellikle ağrısızdır ve 5 dakika sürer sonrasında ödem şişlik morluk genellikle görülmez, oluşan hafif kızarıklıklar bir saat içinde kaybolur.
Botoks etkisi 3. Gün başlar 10.gün tam etki görülür ve etkisi 3-6 ay görülmeye devam eder.
Dolgu maddeleri içlerinde hyaluronik asit içerirler. Hyaluronik asit normalde cilt altı dokuda kollajen ve diğer destek elemanları ile birlikte cilt dokusuna gerginlik ve destek veren bir maddedir. Yüzde ve vücutta ihtiyaç olan bölgelere uygulanabilir. Şu anda kullanılan dolgular etki süresine göre geçici veya kalıcı dolgu olabilir. Ben hastalarıma genellikle geçici dolgular tavsiye edip uyguluyorum.
Dolgular yüz bölgesinde Dudaklara elmacık kemiklerine, gözaltı bölgesine gözaltı ışık dolgusu, çeneye buruna alındaki ve göz çevresindeki derin çizgilere ağız çevresindeki yüzeysel çizgilere uygulanabilir
Geçici dolguların etkinlik süresi Kullanılan dolgunun kalitesine ve yapılan bölgeye göre değişmekle birlikte yaklaşık 6 -18 aydır
Dolgu uygulamalarından sonra nelere dikkat edilmelidir:
Dolgu uygulaması sonrası birkaç gün morluklar ve şişlikler oluşabilir bunların daha az oluşması için uygulama sonrası iki 3 saatte 1 buz tutulması önerilir
Morluk azaltıcı kremler kullanılabilir
Uygulama sonrası bir hafta hamam sauna ya da sıcak banyodan kaçınılmalıdır
Dudak dolgusu sonrası bir hafta Öpüşmekten kaçınılmalı diş hekimine gidilmemelidir
Mezoterapi, kökeni Hipokrat’ın kaktüs ve incir lifi uygulamasından, Çin’de akupunktur uygulamasına kadar dayanan çok eski bir iğneleme uygulamasıdır. Mezoterapide iğneleme yapılırken çeşitli bitkisel ve farmakolojik ilaçlar düşük dozlarda enjekte edilir. İğneleme yapılırken patolojinin olduğu alanda çok küçük özel iğneler ya da mezoterapi enjeksiyon iğneleri kullanılır. Mezoterapide az sayıda seans ve düşük dozlarla etkili sonuçlar alınabilmektedir. mezoterapinin bir diğer avantajı da yan etkinin çok az olmasıdır.
Mezoterapinin kullanım alanı çok geniştir. Arteritis, Kas spazmı, Anksiyete-Depresyon, Migren, Gastrit, Kabızlık, Hemoroid, Geğirme-Regürjitasyon, Üriner enfeksiyon, Saç dökülmesi, Akne, Selülit, Obezite gibi rahatsızlıklarda ya da Sigara’yı bırakma amaçlı kullanılabilir.